Oslo flygplats

Oslo flygplats. Norges huvud flygplats, Gardermoen, ligger i Ullsaker, en kommun cirka 48 km norr om själva Oslo. Under 2006 landade eller lyfte cirka 18 miljoner passagerare på flygplatsen utanför Oslo och gick på det viset om Arlanda. På Oslo flygplats finns också den största Taxfree-butiken i Europa och då Norge inte är medlem i EU får både passagerare på alla internationella flygningar samt passagerare som anländer till Oslo flygplats köpa taxfree-varor. Flygplatsen i Oslo var tidigare Fornebu som stängdes 1998.

Första flygningen från Oslo flygplats Gardemoen avgick hösten 1912, men Oslo flygplats som den ser ut idag påbörjades först 1993. 300 hushåll var tvungna att flytta på sig för att göra plats för Oslo flygplats och många fler boende runt flygplatsen i Oslo krävde ersättning på grund av det oljud som en flygplats faktiskt ger. Oslo flygplats Gardemoen kostade 11,4 miljarder att bygga och har idag en kapacitet på 80 landningar och avgångar per timme. Kontrolltornet på Oslo flygplats är hela 91 meter högt och flygbanorna på Oslo flygplats är cirka 3 kilometer långa. I dagsläget arbetar cirka 13 000 personer på Oslo flygplats Gardermoen och hela det 13 kvadratkilometer stora flygplats området övervakas av 500 kameror och 1200 dörrar i vilka man måste ha nyckel för att ta sig igenom.

Många av de största europeiska flygbolagen landar på Oslo flygplats. De flygbolag som använder sig av Oslo flygplats vid flygningar inom landet är bland annat Air Norway, Danish Air Transport, Wideröe, Norwegian och naturligtvis SAS. Flygbolag som flyger till och från utlandet från Oslo flygplats är exempelvis Air France, British Airways, Lufthansa och KLM. Från Oslo flygplats kan du därmed ta dig till i stort sett hela världen!

För att ta sig från Oslo flygplats Gardemoen och in till Oslo centrum, kan du välja mellan antingen flygtåg eller flygbuss. Att åka från Oslo flygplats med flygtåget tar bara ungefär 20 minuter och med flygbuss cirka en halvtimme. Att ta flygtåget från Oslo flygplats kostar 160 norska kronor för en vuxen och 80 norska kronor om du är student, barn, ungdom, pensionär eller värnpliktig. Att istället ta den lite långsammare flygbussen från Oslo flygplats in till Oslo centrum kostar 140 norska kronor för vuxen och för övriga 75 norska kronor.

För den som befinner sig på Oslo flygplats Gardermoen finns ett bra utbud av shopping. Förutom att Oslo flygplats som tidigare nämnt har Europas största taxfree-butik, finns också butiker med det mesta. Öppningstiderna för de olika butikerna på Oslo flygplats varierar, men taxfree-butiken är öppen dygnet runt. Här kan du köpa accessoarer, musik, elektronik, böcker, parfym och mat. Kom bara ihåg att priserna på en flygplats oftast är bra mycket högre än till exempel om du väntar tills du är inne i Oslo centrum. Taxfree-butiken är naturligtvis ett undantag. Om man är på Oslo flygplats och känner sig lite hungrig finns också ett stort utbud av restauranger och caféer. Christiania Bar, Monolitten och Pizza Hut är bara några exempel på matmöjligheterna på Oslo flygplats Gardermoen.

Då Oslo flygplats som tidigare nämnt nådde talet 17 miljoner passagerare per år under 2006, finns det nu behov av att bygga ut Oslo flygplats. En ny terminal kommer att byggas, men tidigast under 2009 räknar man med att kunna börja utbyggningen av Oslo flygplats.
Den som har lust att kika lite på Oslo flygplats Gardermoen utan att faktiskt befinna sig på flygplatsen, kan använda sig av den webkamera som Oslo Lufthavn gjort tillgänglig via sin hemsida. Här kan man se ut över avgångshallen på Oslo flygplats och folkmyllret där. För mer detaljerad information om Oslo flygplats kan man också besöka Oslo Lufthavns hemsida.